U bent hier

Opname intensieve zorgen

Wat meenemen?

Voor uw ziekenhuisopname dient u volgende zaken mee te nemen:

  • Administratieve papieren (identiteitskaart, SIS kaart, papieren hospitalisatieverzekering,…)
  • Medische papieren (documentatie van de huisarts: brief, labo, röntgenfoto’s; bloedgroepkaart; allergie informatie; medicatielijstje)
  • Persoonlijk gerief (toiletgerief, slaapkledij, leesboek…)

Op welke afdeling komt u terecht?

Intensieve Zorgen bevindt zich op de 1everdieping te bereiken via ingang E. 

banner intensieve

Wie is mijn aanspreekpunt op de afdeling?

De zoneverpleegundige

De zaalronde van de arts

De artsen staan samen met het verpleegkundig team in voor uw zorg. Iedere dag doet één van de vaste stafleden de zaalronde (van 8u tot 13u). Hierbij is er een wekelijkse beurtrol. Tijdens de zaalronde proberen we u zoveel mogelijk informatie te verschaffen over uw toestand. Aarzel niet om bijkomende inlichtingen te vragen tijdens de zaalronde.

Communicatie

Tijdens een opname op de afdeling op intensieve zorgen wordt u dagelijks geïnformeerd over het klinische verloop door de artsen en verpleegkundigen die instaan voor de zorg. Dit kan gebeuren tijdens de bezoekuren.  U kan de afdeling intensieve zorgen altijd telefonisch bereiken maar medische informatie wordt bij voorkeur niet telefonisch doorgegeven.  In bepaalde omstandigheden bestaat ook de mogelijkheid dat u wordt uitgenodigd voor een apart gesprek indien het behandelend team sprecifieke onderwerpen verder wil bespreken.

Bezoekuren

U kan op bezoek komen van 8 uur ‘s morgens tot 20 uur ’s avonds.
Voor een eerste bezoek meldt u zich aan bij het onthaal op het gelijkvloers , daar ontvangt u het kamernummer. In  het  ‘wachtpunt Intensieve Zorg’ bevindt zich een kiosk. U belt met de telefoon in de kiosk naar het kamernummer van de patiënt die u wenst te bezoeken. U wordt daardoor automatisch verbonden met de verantwoordelijke verpleegkundige. Op Intensieve zorg zijn patiënten meestal herstellend of ernstig ziek en moeten ze  geregeld verzorgd, onderzocht en behandeld worden.  In bepaalde omstandigheden zal u daarom even moeten wachten. De verpleegkundige zal u binnen laten zodra mogelijk. Men zal proberen de wachttijd in te schatten en u mee te delen.

Meedelen van informatie

Tussen 11:30 en 12:30 kan u een arts spreken zonder voorafgaand een afspraak te maken. Indien dit voor u onmogelijk is, maakt u best een afspraak met een arts via de verpleegkundige verantwoordelijk voor uw familielid.
Informatie omtrent diagnose, behandeling en prognose wordt door de behandelende arts gecommuniceerd. Informatie omtrent zorg en actuele toestand kan u worden gegeven door de verpleegkundige. Telefonische informatie wordt tot een minimum beperkt omwille van mogelijke privacy problemen.

Mogen wij vragen met onderstaande afspraken rekening te houden ?

  • Bezoek is voorbehouden voor de naaste familieleden en beperkt tot maximaal drie personen.
  • Indien kinderen jonger dan 14 jaar op bezoek wensen te komen wordt dit best even overlegd met de verantwoordelijke verpleegkundige om een deskundige voorbereiding mogelijk te maken en een traumatische ervaring te voorkomen of minimaliseren. 
  • Er worden op Intensieve Zorg geen  bloemen, fruit of geschenken meegebracht.
  • We vragen u uw handen te ontsmetten bij het betreden en verlaten van de afdeling of kamer.
    Ontsmettingsmiddel is voorhanden aan de deur van de kamer.
  • Als u ziek bent, kan het soms beter zijn uw bezoek even uit te stellen. Bij twijfel kan u dit overleggen met uw huisarts of de verantwoordelijke arts op de dienst Intensieve Zorg.
  • Uit respect voor medepatiënten en om de werking niet te storen wordt er niet rondgelopen in de gang. Indien u dringend wat wenst te vragen drukt u best even op de bel aan het bed van de patiënt. In kader van privacy mogen er geen foto- of filmopnames gemaakt worden op Intensieve Zorg.
  • Voor alle patiënten op Intensieve Zorg  is rust een belangrijk onderdeel van het herstel.  Hou het bezoek daarom kort en  zo rustig mogelijk.
    De verpleegkundige kan in functie van het welbevinden van de patiënt en de werkdruk het bezoek aansturen.

Belangrijk om weten:

Uw eerste bezoek kan confronterend zijn doordat uw familielid omringd is door apparatuur en er verschillende slangetjes, verbanden en klevers zijn aangebracht. De patiënt kan ook nog een buisje in de keel hebben om haar/ hem te helpen ademen, hierdoor is zij of hij niet in staat om te praten. U kan uw familielid gerust een hand of een kus geven en haar/hem proberen aan te spreken, ook al kan hij/zij niet antwoorden. Signaleert U het gerust indien er extra begeleiding noodzakelijk is. 

U zal merken dat de apparatuur op intensieve zorg verschillende alarmsignalen geeft. Deze signalen betekenen niet noodzakelijk dat er wat fout loopt of dat u iets verkeerd doet. De verpleegkundige registreert dit signaal en zal zeker gepast handelen als dat nodig is.

Meer uitleg vindt u in onze informatiebrochure.

We wensen u en uw familie een goed herstel toe en bedanken u voor het bezoek.

Factuur

Als u vragen heeft over het factuur van een opname kan u contact opnemen met de dienst tarifering/facturering.

Meer informatie?

Uitgebreide informatie kan u terugvinden in de onthaalbrochure van het ziekenhuis.

Downloads: 
Algemene onthaalbrochure

Algemene onthaalbrochure Maria Middelares

Wie wordt opgenomen in een ziekenhuis, heeft vaak heel wat vragen.

  • Welke voorbereidingen moet u treffen?
  • Hoe ziet uw dag eruit?
  • Op welke momenten komt de arts?
  • Wanneer mag er bezoek komen?

In deze brochure vindt u de antwoorden op deze vragen en wordt u meteen vertrouwd met ons ziekenhuis.

Infobrochure Intensieve zorgen

Met deze infobrochure willen we u graag wat uitleg geven over de intensieve zorgen, zodat u vertrouwd geraakt met de omgeving waarin u of uw familielid wordt opgenomen.

Glijdende bezoekuren Intensieve Zorgen

We hebben recent de bezoekuren van de dienst Intensieve Zorgen aangepast. Hierdoor kan u op bezoek komen van 8 uur 's morgens tot 20 uur s'avonds.