U bent hier

Isotopen onderzoek van het hart (MIBI scan)

Synoniemen: 
MIBI scan

Doel

Met dit onderzoek wordt de doorbloeding en de pompfunctie van uw hart onderzocht. Daarvoor wordt op twee verschillende dagen (eenmaal na een cardiale inspanning en eenmaal in rust) een isotoop (99mTc-MIBI) via infuus ingespoten. Dit is een radioactieve stof die wordt opgenomen door de hartspiercellen en ook een kleine dosis straling afgeeft. Deze straling kan worden waargenomen worden met een gamma camera op de afdeling nucleaire geneeskunde. Vergelijking van deze 2 beelden (na inspanning versus in rust) geeft de cardioloog inzicht in de doorbloeding van het hart. De cardiale inspanning wordt bereikt door een fietsproef of met behulp van medicatie die een inspanning nabootsen.

Voorbereiding

Voor beide onderzoeken is het nodig dat u nuchter bent. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen: enkel water (geen koffie of thee), minimaal 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten, minimaal 8 uur voor een normale maaltijd. Meestal mag u uw gebruikelijke geneesmiddelen innemen met een slokje water, luister hiervoor naar het advies van uw arts.

Het onderzoek mag niet plaats vinden als u zwanger bent. Gelieve het onderzoek te annuleren bij de minste twijfel hieromtrent. Diabetes patiënten dienen vooraf overleg te plegen met de cardioloog wat betreft de medicijnen.

Meetdag 1: Meting na inspanning

De voorbereiding is gelijkaardig aan deze van de fietsproef of dobutamine echocardiografie. Er wordt voorafgaand aan de inspanning een infuus geplaatst om bij piek-inspanning het isotoop in te spuiten. Voor de scan door de afdeling nucleaire geneeskunde, dient u een vettige maaltijd (bv boterham met kaas, melk) te eten. Deze kan u van thuis meebrengen.

Meetdag 2: Meting in rust

De voorbereiding is gelijk aan dag 1 van de meting. Voor de scan door de afdeling nucleaire geneeskunde, dient u een vettige maaltijd (bv boterham met kaas, melk) te eten. Deze kan u van thuis meebrengen.

Onderzoek

Het onderzoek gaat op twee verschillende dagen door.

 

 

Meetdag 1: Meting na inspanning:

U dient zich s ’morgens, nuchter aan op de dienst Cardiologie. Bij dit onderzoek zullen we een fietsproef uitvoeren tegen een progressief oplopende weerstand. Dit duurt 10 tot 15 minuten, naargelang de inspanning die u kan leveren. Op het einde van de fietsproef wordt 99mTc-MIBI ingespoten via het infuus.

Bij mensen die om bepaalde redenen geen maximale belasting op de fiets kunnen leveren zal de cardioloog er soms voor kiezen om een belasting na te bootsen met hetzij persantine, hetzij dobutamine. Deze producten zullen onder monitoring van het elektrocardiogram en bloeddruk langs een infuusnaaldje worden ingespoten. Deze producten vervangen de fietsproef. Voor toediening van de medicatie (dobutamine of persantine) zal de arts nagaan of u geen contra-indicaties heeft voor deze medicatie. Na de test, zal  99mTc-MIBI ingespoten worden via het infuus.

Van zodra dit beëindigd is, dient u zich bij de Nucleaire Geneeskunde aan te melden.  Op het secretariaat zal men u het juiste tijdstip voor de start van de scintigrafie meedelen (meestal ongeveer 60 minuten na de inspuiting). Gedurende deze korte periode moet u een wat vettige maaltijd (bv boterham met kaas, melk) gebruiken in de wachtzaal of het restaurant.

Meetdag 2: Meting in rust

U dient zich s’morgens, nuchter aan op de dienst Nucleaire geneeskunde. U zult daar een inspuiting met 99mTc-MIBI krijgen in een ader van de arm. Nadien dient u ongeveer één uur in de wachtzaal of het restaurant te wachten. U moet dan een, liefst wat vettige maaltijd (bv. met kaas, melk) eten. Daarna wordt de isotopenscan uitgevoerd (dus bij rust). Dit duurt ongeveer 15 minuten.

Risico’s

U kunt wat kortademig worden tijdens de inspanning, dit is normaal en zal meestal snel weer overgaan. Indien u druk of pijn krijgt in de borststreek moet u de arts hiervan verwittigen. Tijdens het onderzoek wordt u voortdurend gemonitord met behulp van het elektrocardiogram en de bloeddrukmeting. Door deze metingen kunnen mogelijke ritmestoornissen tijdig ontdekt worden. Apparatuur en medicijnen om eventuele ritmestoornissen te behandelen zijn altijd aanwezig. Bij inspuiting van Persantine kan er ook nadien wat misselijkheid en/of hoofdpijn zijn. Dit verdwijnt meestal vanzelf.

Resultaat

Door de uitslag van de eerste scintigrafie met de tweede te vergelijken bekomen we een betrouwbaar beeld van de doorbloeding van uw hart bij rust en na inspanning. Hieruit kunnen dan de nodige conclusies getrokken worden en zonodig een behandeling ingesteld of aangepast. Steeds worden de resultaten opgestuurd naar uw behandelend cardioloog en/of huisarts.

 Nazorg

De dag van het onderzoek wordt best contact vermeden met kinderen of zwangere vrouwen.