U bent hier

Inspanningstest (fietstest)

Synoniemen: 
Fietstest

Doel

Een inspanningstest, doorgaans op een hometrainer, kan in een aantal gevallen door de cardioloog worden uitgevoerd:

  • bij pijnklachten in de borststreek
  • om ritmestoornissen te beoordelen
  • om het effect van een behandeling te onderzoeken

Tijdens het onderzoek ziet uw arts:

  • de aanpassingen van uw hart aan fysieke inspanning (situatie met hoge zuurstofnood),
  • eventuele afwijkingen op het elektrocardiogram die zouden kunnen wijzen op zuurstoftekort in de hartspier bij inspanning

Voorbereiding

Een bijzondere voorbereiding is niet nodig.
Zorg voor gemakkelijke kleding en schoenen waarin u goed kan bewegen.

Onderzoek

Het onderzoek start met afname van een elektrocardiogram (ECG) in rust.Hiervoor worden elektroden met een zuigsysteem op uw bovenlichaam bevestigd. Na het rust ECG zullen we uw hart op dezelfde manier monitoren terwijl u fietst op een hometrainer. De fietsweerstand wordt geleidelijk aan opgedreven totdat u uw maximale hartslag bereikt heeft. Als u niet meer verder kan fietsen, zegt u dit tegen de cardioloog of de verpleegkundige. De duur van de test hangt gedeeltelijk af van uw leeftijd en conditie.

Risico’s

De fietstest wordt uitgevoerd onder controle van bloeddruk en elektrocardiogram. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam.

Mogelijke klachten die kunnen optreden tijdens de fietstest zijn:

  • Pijn op de borst, (een gevolg van zuurstoftekort van de hartspier bij een vernauwing van de kransslagader). In dit geval wordt de test meestal stopgezet en gaan de klachten vanzelf over. Indien ze blijven aanhouden kan de arts u medicatie geven om de klachten te verhelpen.
  • Soms kunnen ook ritmestoornissen optreden die meestal vanzelf verdwijnen. Apparatuur en medicijnen om eventuele ritmestoornissen te behandelen zijn altijd aanwezig.

Resultaat

Een negatieve test wijst op de afwezigheid van problemen tijdens inspanning. U kan de inspanning waarschijnlijk goed volhouden en er treden geen klachten of veranderingen op in uw ECG. De kans dat u een vernauwing heeft van een kransslagader is klein.

Als u klachten krijgt of er afwijkende resultaten zijn na de fietsproef, zal de cardioloog deze met u bespreken. Vaak zullen er bijkomende onderzoeken worden voorgesteld om hartproblemen op te sporen of uit te sluiten.

Nazorg

Geen bijzondere nazorg noodzakelijk.