U bent hier

Ergospirometrietest

Synoniemen: 
fietstest met masker

Doel

Bij deelnemers aan het hartrevalidatieprogramma wordt bij de start en bij het beëindigen van de revalidatie een fietstest uitgevoerd waarbij de patiënt een masker draagt. Dit laat ons toe een analyse te verrichten van de uitgewisselde ademhalingsgassen. Dit onderzoek is een nuttige aanvulling bij het beoordelen van het inspanningsvermogen en de lichamelijke conditie. Ook bij mensen die intensief sporten kan een dergelijk onderzoek zinvol zijn.

Voorbereiding

Een bijzondere voorbereiding is niet nodig. Zorg voor gemakkelijke kleding en schoenen waarin u goed kunt bewegen.

Onderzoek

De ergospirometrie test verloopt zoals een gewone fietstest. Voor de afname van het elektrocardiogram worden er elektroden op het bovenlichaam bevestigd. Om de analyse van de ademhalingsgassen mogelijk te maken, wordt er een masker op de mond en neus geplaatst. Het masker wordt strak aangespannen zodat er geen luchtlekjes zijn. Om het zuurstofgehalte in het bloed te meten, wordt er een knijper op het uiteinde van een vinger geplaatst. Voor de eigenlijke test zal u gevraagd worden krachtig in en uit te ademen alsof u de kaarsjes op een taart uitblaast. Dit laat ons toe de longinhoud te meten. De inspanning wordt geleidelijk aan opgedreven door het verhogen van de fietsweerstand. Er zal u gevraagd worden zo weinig mogelijk te praten om de analyse van de ademhalingsgassen niet te verstoren. Als u niet meer verder kan fietsen, zegt u dit tegen de cardioloog of de verpleegkundige. De duur van de test hangt gedeeltelijk af van uw leeftijd en conditie.

Risico’s

De test wordt uitgevoerd onder controle van bloeddruk en elektrocardiogram. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam.

Mogelijke klachten die kunnen optreden tijdens de test zijn:

  • pijn op de borst, (een gevolg van zuurstoftekort van de hartspier bij een vernauwing van de kransslagader). In dit geval wordt de test meestal stopgezet en gaan de klachten vanzelf over. Indien ze blijven aanhouden kan de arts u medicatie geven om de klachten te verhelpen.
  • Soms kunnen ook ritmestoornissen optreden die meestal vanzelf verdwijnen. Apparatuur en medicijnen om eventuele ritmestoornissen te behandelen zijn altijd aanwezig

Resultaat

Onmiddellijk na de test bespreekt de cardioloog met u de resultaten van de test. Daarbij wordt vooral aandacht geschonken aan het inspanningsvermogen uitgedrukt in Watt en de maximale zuurstofopname capaciteit. Deze gegevens worden ook doorgegeven aan de kinesitherapeuten van de hartrevalidatie die aan de hand van deze gegevens de training beter kunnen aanpassen aan uw niveau.

Nazorg

Er is geen bijzondere nazorg nodig.