U bent hier

Ablatie bij kamer / ventrikeltachycardie

Doel

Een ablatie is een behandeling van bepaalde ritmestoornissen. De ritmestoornissen ontstaan vaak door een “kortsluiting” in het geleidingsweefsel van het hart. Met behulp van ablatie wordt deze “kortsluiting” in het hart opgeheven. Een ablatie wordt vaak uitgevoerd aansluitend op het elektrofysiologisch onderzoek. Deze behandeling is bijzonder effectief bij de meeste ritmestoornissen en kent weinig complicaties, waardoor het vaak de voorkeur krijgt op medicamenteuze behandeling. Gezien de verschillen in voorbereiding, resultaat, en risico’s worden eenvoudige ablatie (vb Wolff-Parkinson-White syndroom), ablatie bij voorkamerfibrillatie en ventrikeltachycardie apart besproken.

Voorbereiding

Je wordt opgenomen via het cardiologisch dagziekenhuis. Je moet voor opname nuchter zijn. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen (enkel water, thee en koffie), minimaal 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten, minimaal 8 uur voor een normale maaltijd. De medicatie mag worden ingenomen zoals afgesproken met de arts. Je krijgt een operatiehemd aan en de verpleegkundige plaatst een infuus in je arm om later medicatie toe te dienen.

De ingreep gaat door in de hartkatheterisatiezaal.

hartcatheterisatie

Onderzoek

Er zal je gevraagd worden te gaan zitten op de behandeltafel. Op je rug en schouders zullen 4 koude kleefelektroden aangebracht worden. Nadien zal de verpleegkundige je assisteren te gaan liggen en zullen ook op je borst, benen en schouders kleefelektroden aangebracht worden. De behandeling gebeurd steeds onder algemene verdoving omdat je tijdens de procedure niet mag bewegen. Er wordt een slagader in de rechter pols of elleboogplooi aangeprikt voor het opvolgen van de bloeddruk.

ablatie

Met CARTO® beeldvorming worden in 3-dimensioneel perspectief littekens van de hartspier en geleidingsbanen weergegeven. Met de ablatiekatheter worden geleidingsbanen verantwoordelijk voor de ritmestoornis uitgeschakeld. Na controle van het resultaat worden de katheters terug getrokken. De lies krijgt een drukverband om. U wordt wakker op de ontwaakzaal. Bij sommige patiënten ligt de oorzaak van de ritmestoornis aan de buitenkant van het hart. In dat geval zal de ritmestoornis worden opgezocht door onder het borstbeen het hartzakje aan te prikken. Zo kan een katheter in het hartzakje gebracht worden en de oorsprong van de ritmestoornis worden weggenomen.

Na controle van het resultaat worden de katheters uit de lies verwijderd en krijg je een drukverband om. Je wordt wakker op het cardiologisch dagziekenhuis.

Een overnachting in het ziekenhuis is noodzakelijk.

Resultaat

Succesvolle behandeling is te verwachten bij 90% van de patiënten.

Risico’s

Het onderzoek draagt enkele risico’s.

  • Er kan een bloeduitstorting in de lies ontstaan, best te vermijden door een stevig verband en platte rust.
  • Als de procedure werd uitgevoerd met een prik onder het borstbeen in het  hartzakje, kan een ontstekingsreactie optreden. Dit vraagt soms enkele weken medicatie.

Nazorg

Om infectie te vermijden wordt aangeraden de eerste 2 dagen niet te baden (douchen mag wel).
Gedurende de eerste week is zware arbeid of fysieke inspanning af te raden.

Extra informatie

In de informatiebrochure “Elektrofysiologie en ablatie”  kan u gedetailleerde informatie vinden.

Downloads: 
Elektrofysiologisch onderzoek

Elektrofysiologisch onderzoek

In de brochure kan u wat meer informatie vinden over het elektrofysiologisch onderzoek en ablatie.

Pulmonale venen isolatie

Pulmonale venen isolatie

In de brochure kan je wat meer uitleg vinden over pulmonale venen isolatie als behandeling van voorkamerfibrillatie.