U bent hier

Interne looprecorder

Doel

Een implanteerbare hartmonitor, ook wel ‘implantable loop recorder’ of ILR genoemd, is een klein staafvormig apparaatje dat jouw hartritme gedurende een langere tijd (max. 3 jaar) bewaakt en onregelmatigheden in uw hartslag opneemt. Dit kan automatisch, of na het gebruik van een persoonlijke afstandsbediening. Dankzij deze registraties kan je arts beter in staat zijn jouw ritmeprobleem op te sporen. Het apparaatje wordt onder de huid geplaatst links naast het borstbeen.

 

ILR

 

Voorbereiding 

De voor-en nazorg vinden plaats op het cardiologisch dagziekenhuis. Dit gebeurt in een dagopname, je hoeft dus niet in het ziekenhuis te overnachten. Indien je antistollingsmedicatie neemt (Sintrom®, Marevan®, Acenocoumarol), Marcoumar®, Pradaxa®, Xarelto®, Lixiana® of Eliquis®) is het belangrijk dat te melden aan de verpleegkundige bij opname op het cardiologisch dagziekenhuis. Het is ook raadzaam een lijstje mee te brengen bij opname met daarop al je thuismedicatie. Een voorgedrukte lijst hiervoor vind je in de onthaalbrochure.

Ingreep 

Het plaatsen van het apparaat gebeurt op de hartkatheterisatie. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, is vrijwel pijnloos en duurt ongeveer een half uur. Je neemt plaats op de behandeltafel. Er worden kleefelektroden aangebracht om het hartritme te volgen. Om infecties te voorkomen wordt de huid waarin de incisie wordt gemaakt geschoren en ontsmet, en er worden steriele doeken rond gekleefd. De huid en onderhuid naast het borstbeen wordt met een injectie plaatselijk verdoofd. De arts maakt een kleine insnede van ongeveer anderhalf tot twee cm. Het apparaatje wordt met behulp van een speciale tool onder de huid geplaatst. De huid wordt gesloten met behulp van elastische strips (kleine pleistertjes). Heel soms is een ook kleine hechting nodig. Nadien wordt een bedekkend verband aangebracht op de wonde. Nadat de hartmonitor is ingebracht wordt deze geprogrammeerd om je hartritme continu te bewaken.

Nazorg

Doorgaans kan je ongeveer een uur na de procedure terug naar huis. Om infecties te vermijden moet de pleister enkele dagen de wonde bedekken. Indien de arts een hechting gebruikt heeft, zal deze vanzelf resorberen. De eerste dagen is baden of douchen verboden.

Risico’s

Een lokale bloeduitstorting is mogelijk, maar vraagt weinig zorgen. Heel zeldzaam kan, ondanks de voorzorgen, de wonde infecteren. Bij een infectie zal toedienen van antibiotica en/of verwijderen van het apparaat nodig zijn.

Resultaat

Het apparaat zal automatisch opnames maken van ritmestoornissen, maar je kan ook informatie vastleggen met een bijgeleverde afstandsbediening als je klachten hebt van duizeligheid of na flauwvallen. Je wordt met enkele maanden tussentijd op de polikliniek door de arts gezien. Heb je zelf een opname gemaakt na flauwvallen, dan kan je best snel een afspraak voorzien. Het apparaat wordt dan met een computer uitgelezen, en de arts beoordeelt de data. Eens er relevante ritmestoornissen zijn vastgesteld, kan de verdere behandeling worden bijgestuurd (bijvoorbeeld met medicatie, pacemaker...)

monitoren thuis

De arts kan ook beslissen om je een home monitoring systeem mee te geven naar huis. Je toestel zal dan automatisch en op vaste tijdstippen informatie doorzenden naar het hartcentrum. Welk systeem je meekrijgt is afhankelijk van het merk. Je zal dan ook een informatiebrochure van jouw desbetreffend toestel meekrijgen naar huis.

ILR home monitoring

 

Downloads: 
ILR

Interne looprecorder implantatie

In deze brochure kan je wat meer informatie vinden over de implanteerbare looprecorder.