U bent hier

Coronaire CT-angiografie

Doel

De coronaire CT-angiografie is een zeer recente techniek om het hart te onderzoeken en om vernauwingen van de kransslagaders op te sporen. Via een eenvoudig infuus met contraststof en een hoogwaardige scanner worden beelden gemaakt van de kransslagaders maar ook van de andere structuren zoals hartspier en hartkleppen.

Met de scanner kan ook de doorgankelijkheid van sommige stents en van overbruggingen geëvalueerd worden. Uw cardioloog is het best geplaatst om te oordelen of u in aanmerking kan komen voor deze onderzoekstechniek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is het nodig dat u nuchter bent. Dit is minimaal 2 uur voor heldere vloeistoffen (enkel water, thee en koffie), minimaal 6 uur voor een lichte maaltijd en melkproducten, minimaal 8 uur voor een normale maaltijd. 

U mag uw gewone medicatie innemen met uitzondering van medicatie die uw hartslag kan versnellen. Uw cardioloog zal u hierover specifieke richtlijnen geven.

Om een optimale beeldkwaliteit te garanderen, moet uw hartslag tussen de 50 en 60 slagen per minuut bedragen. Soms zullen we u medicatie geven (bètablokker) die de hartslag doet vertragen. Dit kan u gegeven worden door de cardioloog of op dienst radiologie.

In volgende gevallen kan het onderzoek niet doorgaan:

  • Zwangere vrouwen
  • Extreem zwaarlijvige personen
  • ernstige nierinsufficiëntie

De voor- en nadelen moeten afgewogen worden in volgende omstandigheden:

  • Indien u al allergisch heeft gereageerd op contraststof
  • Als u een onregelmatige hartslag heeft
  • Als u  problemen heeft om gedurende enkele seconden de adem in te houden.

Diabetes patiënten dienen vooraf overleg te plegen met de cardioloog wat betreft de medicijnen.

Onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de dienst Radiologie. Net voor het onderzoek krijgt u elektrodes op de borstkas gekleefd om uw hartslag te kunnen op volgen, vergelijkbaar met een klassiek elektrocardiogram. Uw bloeddruk wordt eveneens opgevolgd tijdens het onderzoek.

Er wordt een infuus in de arm geplaatst om de contraststof te kunnen toedienen. Daarna volgt een klassiek CT-onderzoek met op geregelde tijdstippen een ademstop van enkele seconden.
U bent ongeveer 10 minuten in de scanruimte.

Risico’s

Uiterst zeldzaam kan een allergische reactie optreden na toediening van de contraststof. Het personeel en de radioloog zijn getraind om deze zeldzame reactie te herkennen. De nodige geneesmiddelen en apparatuur om deze bijwerking op te vangen zijn aanwezig op de dienst radiologie. Wanneer patiënten met chronische nierinsufficiëntie een dergelijk onderzoek nodig hebben, kan de arts besluiten om u in het ziekenhuis op te nemen. Op deze manier kan men u voldoende vocht toedienen om de nieren te beschermen.

Resultaat

Bij het verlaten van de onderzoeksruimte zal er noge geen resultaat bekend zijn. De beelden dienen geïnterpreteerd te worden door de radioloog die een verslag zal maken en dit aan de aanvragende cardioloog zal bezorgen. Dit kan soms enkele dagen duren. Vooraf heeft uw cardioloog meestal afgesproken hoe u het resultaat zal vernemen: via een brief aan de huisarts, telefonisch of tijdens een consultatie.

Nazorg

Als er geen nevenwerkingen zijn van de contraststof of van de bètablokkade mag u onmiddellijk na het onderzoek de dienst verlaten.